18 januari 2020

Ben jij als manager op de hoogte van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) die per 1 januari 2020 in werking treedt? Is je team goed geïnformeerd en weet je wat je te doen staat? Zowel nu als in de toekomst? Mooi!

Maar misschien heb je in december, de drukste periode van het jaar, juist geen plek meer in je hoofd en/of capaciteit op je afdeling om je hiermee bezig te houden… Wat de situatie ook is, Quoratio Consultant Lisanne van Stenis neemt je mee in wat er staat te gebeuren.

 

Hoge of lage ww-premie?

Met de komst van de WAB verandert onder meer de toepassing van de WW-premie; die is vanaf 1 januari 2020 niet langer afhankelijk van sector, maar van contractsoort. Om het aanbieden van een vast contract aantrekkelijker te maken, betalen werkgevers een lage ww-premie voor personen met een vast contract en een hoge ww-premie voor personen met een tijdelijk contract. De lage premie mag worden afgedragen voor personen waarvan schriftelijk in een overeenkomst vastligt dat ze een contract voor onbepaalde tijd hebben.

Nu liggen dit soort overeenkomsten bij lang niet alle medewerkers vast. In sommige gevallen wordt bij de overgang van een tijdelijk naar een vast contract bijvoorbeeld alleen een brief ter bevestiging gestuurd, die niet door zowel de werkgever als de werknemer ondertekend zijn. Óf je komt er als afdeling achter dat de overeenkomst ontbreekt in het dossier van de medewerker. Kun je dan aanspraak maken op de lage ww-premie? Nee: je hebt hiervoor een schriftelijke, ondertekende overeenkomst nodig.

 

Uitstel van de WAB

De overheid ziet in dat werkgevers te weinig tijd en informatie hebben om dit alles voor 1 januari 2020 administratief op orde te krijgen. Er is daarom een brief verstuurd, waarin staat dat er uitstel gegeven wordt – en wel tot 1 april 2020.

Je hebt als werkgever dus tot die tijd de mogelijkheid om een arbeidsovereenkomst óf addendum op te stellen, waarin vastligt wat voor contract de medewerker heeft. In de tussentijd mag je wel al het lagere ww-tarief afdragen voor die medewerker(s). Heb je op 1 april aanstaande nog géén ondertekende overeenkomst, dan moet je als werkgever met terugwerkende kracht alsnog het hogere tarief betalen.

Die uitstel is fijn en geeft mogelijk wat rust. Of niet? Naast december, zijn januari en februari vaak de drukste maanden van het jaar op administratief gebied. Het is de periode waarin het voorgaande jaar wordt afgesloten en alles opgestart moet worden voor het nieuwe jaar.

Slaat de schrik je om het hart? Blijft het een race tegen de klok om alles administratief op orde te krijgen? Kortom: kun je wel wat hulp gebruiken? Dat treft! Quoratio heeft trainees en consultants, zoals Lisanne van Stenis die je in dit proces kunnen ondersteunen. Het kan daarbij gaan om ‘extra handjes’ op de afdeling tijdens piekperioden, maar je kunt ons ook inschakelen om processen vast te leggen of om je team te informeren over de nieuwe wetgeving.

Kun jij de hulp van Quoratio goed gebruiken? Kijk dan op https://www.quoratio.nl/contact/. Hier lees je ook meer over wat de WAB betekent voor jouw organisatie, inclusief een praktisch whitepaper en een handige checklist. Of neem direct contact op met Ellemieke Haitsma. Zij helpt je graag verder!

 

delen:
loading