18 juni 2019 Overheid

Finance control is een belangrijke taak binnen overheidsorganisaties. Elke beslissing heeft immers zijn financiële consequenties. En dat heeft in het geval van de overheid niet alleen gevolgen voor de organisatie zelf, maar ook voor allerlei instanties in de hele keten. Je hebt te maken met subsidies, en te veel geld uitgeven is uit den boze. Bovendien is er belastinggeld mee gemoeid en moet elke financiële stap dus onderbouwd en verantwoord kunnen worden. Een kritische blik van iemand die er verstand van heeft, is dan heel waardevol. Een Business Controller, bijvoorbeeld. Karin Hermans van Quoratio is zo’n Business Controller – mét financiële pet.

Van Finance Consultant naar Business Control

Quoratio detacheert finance professionals voor verschillende opdrachtgevers, waaronder overheidsinstellingen. Daar ondersteunen Finance Consultants bij allerlei processen, van debiteurenbeheer tot de optimalisatie van processen.

In deze functie werd ook Karin Hermans gedetacheerd bij een overheidsinstelling. Daar begon zij ter ondersteuning van de financiële administratie. Tegelijkertijd zag ze in die rol ruimte voor verbetering in bepaalde processen. Bijvoorbeeld door maand- en jaarafsluitingen beter op elkaar af te laten stemmen met behulp van een robot, die inmiddels de bankafschriften en ongeveer 80 procent van de betalingen boekt. Dat werkt een stuk efficiënter.

Dankzij haar universitaire achtergrond is Karin analytisch ingesteld en ziet ze snel waar processen beter kunnen. En door overal kansen te zien en die ook aan te grijpen voor verbetering, ontwikkelde ze zich steeds meer in de richting van Business Controller. Een functie waarin zij zich, net als een Finance Consultant, bezighoudt met (financiële) cijfers. Het verschil? Waar Finance Consultants over het algemeen terugblikken en controleren of alles goed geboekt is, houden Business Controllers zich meer bezig met beslissingen voor de toekomst. Wat zijn verstandige keuzes, wat moeten we nu doen om in de toekomst financieel gezond te blijven?

De meerwaarde van Business Controllers voor overheidsinstellingen

Als Business Controller verzorgt Karin analyses en inzichten op financieel gebied, analyseert ze geldstromen binnen de organisatie, gaat ze na waar eventuele pijnpunten zitten en adviseert ze over strategische keuzes binnen de organisatie. Als onderdeel van het managementteam denkt ze mee over financiële en strategische vraagstukken, geeft ze advies en trapt ze ook op de rem als beslissingen te snel genomen dreigen te worden. Karin: “Ik vind het echt een meerwaarde als een Business Controller naast een manager staat. Een Business Controller stelt andere vragen en heeft een scherpe blik – dat dwingt de directie weer om kritischer na te denken. En daar worden beslissingen uiteindelijk alleen maar beter van.”

Kleine aanpassingen met grote verschillen

Juist bij overheidsinstellingen. Want waar commerciële bedrijven vaak beschikken over flashy dashboards en de nieuwste toolings om alles inzichtelijk te maken, zijn systemen bij overheidsinstellingen over het algemeen wat ouder of gebeurt er bijvoorbeeld nog veel in vertrouwde programma’s als Excel. Juist om die reden vindt Karin het prettig om bij een publieke instantie aan de slag te zijn. “Als Business Controller maak je hier veel meer het verschil dan in een commercieel bedrijf. Er is veel meer winst te behalen: met een paar kleine aanpassingen in Excel maak je als het ware al enorme verschillen in de resultaten die behaald worden. Dat maakt het heel leuk, en ook heel dankbaar werk.”

Ook het feit dat Karin als onafhankelijk adviseur gedetacheerd wordt, is volgens haar een meerwaarde. “Vaak zitten bij overheidsinstellingen mensen jarenlang op dezelfde plek. Dan maakt een frisse blik op processen al snel een groot verschil.” Zeker als het gaat om financiële processen. De combinatie Finance Consultant en Business Control is volgens Karin namelijk een hele gunstige. “Als Business Controller neem je beslissingen over allerlei dingen, ook op operationeel gebied. Maar door mijn achtergrond als Finance Consultant doe ik dat wel altijd met een financiële pet op. Dus houd ik daarbij in mijn achterhoofd altijd de vraag wat het kost, en wat het effect ervan is.” En dat komt ons belastinggeld uiteindelijk alleen maar ten goede.

 

delen:
loading