22 mei 2019 Zorg

Per 1 juni start Ruben Petri bij Zorgon, onderdeel van Quoratio, als Senior Consultant. Door de ervaring die hij als Manager Zorgcontrol opdeed bij het Gelre Ziekenhuis, kan hij zich met recht expert noemen op het gebied van Horizontaal Toezicht (HT). Deze kennis en kunde zal hij bij Zorgon inzetten om zorginstellingen verder te helpen op het gebied van HT.

Ruben legt uit wat Horizontaal Toezicht voor hem inhoudt. “In feite is dit niets anders dan het goed en efficiënt inrichten van de administratie van zorg. Want om tot een juiste bronregistratie te komen, moeten alle neuzen dezelfde kant op staan. Dan gaat het om heel veel verschillende aspecten, zoals het goed inrichten van processen, de afdeling, rapportages, en terugkoppeling naar medewerkers. Daarnaast vallen opleidingen en trainingen op het gebied van zorgadministratie onder Horizontaal Toezicht, evenals het overleg met zorgverleners om administratieve fouten te bespreken en ook hoe die te voorkomen zijn.”

Maar nog belangrijker…

Maar wat volgens Ruben nog belangrijker is, is het teweegbrengen van een cultuurverandering binnen de organisatie. “Iedereen die werkt bij een zorginstelling, weet dat hij een belangrijke rol heeft in het zorgproces. Maar dat ook de administratie van groot belang is, daar is nog niet iedereen zich bewust van. De mensen aan de bedden zijn eerst en vooral bezig met zorgverlening, en minder met administratie. Toch moet de factuur voor de patiënt kloppen; dat scheelt een hoop herstelwerk achteraf. Medewerkers moeten hierin meegenomen worden.”

De administratie op orde

Want doordat het zorgt voor kloppende facturen, komt Horizontaal Toezicht uiteindelijk iedereen ten goede. Ruben: “De zorgpremies blijven maar stijgen, en we moeten voorkomen dat de gezondheidszorg in Nederland straks niet meer te betalen is. Een eerste stap daarin is zorgen dat de administratie op orde is, zodat daar minder tijd en dus mensen voor nodig zijn. Dat creëert meer ruimte voor waar het echt om draait: goede zorg voor de patiënt. Alle tijd die voorheen ging naar het herstellen van fouten, kan nu gestoken worden in verbetering en innovatie. Bovendien scheelt het efficiënter inrichten van processen geld, wat uiteindelijk iedere belastingbetaler ten goede komt.”

Verspreiden als een olievlek

Bij de organisaties waar hij aan de slag gaat als Senior Consultant, zal hij telkens een afdeling selecteren die het HT-project gaat trekken. Vandaaruit hoopt hij dat het zich als een olievlek door de rest van de organisatie zal verspreiden. En dat dat werkt, weet hij uit ervaring. “Naast processen en protocollen gaat het bij Horizontaal Toezicht vooral om cultuur, communicatie en soft skills. Dát maakt Horizontaal Toezicht mogelijk. Met de kennis en kunde die ik bij mijn vorige werkgever heb opgedaan, kan ik andere ziekenhuizen verder helpen om hun processen, en zo uiteindelijk de Nederlandse gezondheidszorg, efficiënter te maken.”

delen:
loading