09 mei 2018 Accountants- en administratiekantoren

Tijdens het netwerkevent voor de accountancy op 4 juli a.s. zal Reindert Doorn van DOCCO een sessie verzorgen over innovatie in de accountancy branche. Wij stellen hem voor en geven een voorproefje van de onderwerpen die hij zal aanstippen.

Reindert Doorn  is adviseur bij DOCCO, een innovatie- en adviesbureau dat accountantskantoren helpt bij het optimaal inzetten van ICT. Hij begeleid dagelijks accountantskantoren als adviseur of interim projectmanager. Hij studeerde technische informatica en specialiseerde zich aansluitend in project- , verandermanagement en lean IT. Het hands-on begeleiden van accountantskantoren met IT-vraagstukken is zijn core-business!

Trends en ontwikkelingen in de accountancy

  • SBR Assurance (audit only)

Bij kantoren met een AFM vergunning staan de veranderingen in de processen op de auditafdeling bovenaan het prioriteitenlijstje. De eerste aanleveringen van middelgrote SBR publicaties en het voorafgaande aanleverproces en interacties met klanten maken duidelijk dat er nog veel onwennigheid is.

  • AVG

De aanstaande invoering van de nieuwe privacy verordening is een hottopic. Dat zal zeker niet veranderen na 25 mei en impliceert een ingezette ontwikkeling naar meer zekerheid over data eigenaarschap en het belang van aanwezige waarborgen en afspraken.

  • Versaasing van applicatielandschap, Office365 en huidige IT

Alle softwareleveranciers hanteren een cloud-strategie en brengen in wisselend tempo online toepassingen op de markt. Zo ontstaan er nu al de eerste kantoren die volledig webbased (applicaties via de browser) werken, zonder de aanwezigheid van een IT-serverinfrastructuur. Dat geeft flexibiliteit en wendbaarheid.

  • Digitaal ondertekenen in de samenstelpraktijk

In de verdergaande digitalisering / route naar het papierloos kantoor speelt de interne ondertekening bij veel kantoren een rol. Het is vaak de laatste stap om van het papieren proces afscheid te nemen.

  • Zoektocht naar nieuwe CRM toepassingen

Niet het gebrek aan de huidige ‘kaartenbak’ maar de toenemende behoefte aan hulpmiddelen om klanten beter te kunnen bedienen is voor veel kantoren aanleiding om hun kernapplicatie te herzien.

  • Optimaal administratieproces

Als data het nieuwe goud is en actualiteit rond advies en rapportage steeds belangrijker wordt, groeit ook de behoefte om het administratieproces verder te automatiseren. Bijna elk kantoor heeft dat op de agenda.

  • Werken aan standaardisatie (UBL, RGS, SBR)

Onderliggend aan een efficiënt administratie- en rapportageproces ligt de doorvoering van standaardisatie.

  • Inzet van BI-oplossingen

Tot slot valt op dat door de toenemende digitale (online) verwerking en de koppelbaarheid van applicaties nieuwe kansen ontstaan rond data-analyse en BI-rapportages.

Kom je ook op 4 juli?

Speciaal voor het management van de salarisadministratie, salarisadvies en de samenstelpraktijk van een accountantskantoor, organiseren wij op woensdag 4 juli een inspirerende middag. Naast een inhoudelijke sessie van DOCCO is er voldoende ruimte om te netwerken met vakgenoten en is er amusement in de vorm van de Omdenkenshow!

Meld je snel aan want, vol = vol!

delen:
loading