23 november 2017 Timo Spijkers Zorg

Het traject naar horizontaal toezicht is lang en complex. Specialist horizontaal toezicht, Timo Spijkers, heeft daarom 5 tips bij de implementatie van horizontaal toezicht.

Horizontaal toezicht zorg

#1

Neem het traject serieus

Het implementeren van horizontaal toezicht is niet eenvoudig. Neem het traject dus serieus en pak het grondig aan. Zorg voor de juiste mensen die bij het traject aangesloten zijn en het project kunnen trekken. Maak dus ook medewerkers vrij die het project ‘dedicated’ leiden. Het is namelijk essentieel dat de mensen met de juiste competenties aangehaakt zijn. Stel daarbij een realistisch groeipad op en werk naar subdoelen toe.

#2

Zorg voor bestuurlijk draagvlak

Zorg dat de Raad van Bestuur aangesloten is zodat er ook vanuit die hoek draagvlak is. Het belang van horizontaal toezicht moet duidelijk zijn. Als zorginstelling kun je alleen in control zijn wanneer het declaratieproces op orde is. Horizontaal toezicht is hierbij belangrijk en kan helpen bij het in control komen en blijven.

#3

Houd alle partijen aangesloten, ook de medisch specialisten

Net als de draagvlak vanuit het bestuur is ook draagvlak vanuit medisch specialisten belangrijk. Registratie aan de bron is essentieel bij het opzetten van de ‘three lines of defence’ en heeft daarom een sleutelrol in het gehele proces. Betrek de medisch specialisten dus bij de implementatie, zodat zij weten waarom juiste, tijdige en volledige registratie belangrijk is en wat het oplevert.

Quoratio_Infographic_HorizontaalToezicht-klein1-01#4

Blijf praten met stakeholders

Blijf praten, zowel met interne, als met alle externe stakeholders. Wees eerlijk en transparant, ook als het traject vastloopt. Het heeft geen zin om met problemen te blijven zitten, dus leg ze op tafel. Leer van concullega’s die reeds ervaring hebben met een dergelijk traject. Gezamenlijk kom je sneller tot een oplossing.

#5

Handel vanuit vertrouwen

Wees transparant en vertrouw elkaar. Dit geldt voor zowel de accountant, de zorgverzekeraar als de zorginstelling. En uiteraard ook binnen de zorginstelling; tussen het bestuur, medisch specialisten en de afdeling finance. Stel deuren voor elkaar open en zorg voor eerlijke communicatie. Dit zal – zeker in het begin – niet altijd even makkelijk zijn, maar het levert uiteindelijk heel veel op.

Lees ook ons whitepaper ‘Horizontaal Toezicht – De implementatie van het control framework’. In dit whitepaper nemen we je mee in het gehele proces van verkenning tot de implementatie van het control framework. Inclusief praktische tips en handvaten voor alle betrokkenen.

delen:
Geschreven door:

Timo Spijkers

Business Development Manager

loading