20 juli 2017 Financiële administratie

Al enige tijd horen we geluiden in de markt over schaarste op gebied van goede finance professionals. In mei dit jaar is er een rapport uitgebracht door de Koninklijke NBA accountants en Register Controller opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam, met als onderwerp ‘de invloed van technologie op financiële functie’. Wij lichten een paar belangrijke conclusies uit.

Disruptie van de financiële functie

Een groot deel van de finance professionals onderschat de impact van technologie op zijn of haar functie. Hierdoor lopen controllers en CFO’s het risico dat hun functie wordt uitgehold. Er zijn 5 redenen waarom de financiële functie rijp lijkt voor disruptie:

 1. Robotisering en data analytics gaan razendsnel. De finance professional heeft hier in alle kerntaken mee te maken.
 2. Organisaties voldoen steeds vaker aan alle randvoorwaarden voor versnelling van deze ontwikkeling, zoals standaardisering van het financiële proces.
 3. Efficiency en effectiviteit nemen door robotisering en data analytics toe. Hierdoor worden financiële functies efficiënter.
 4. De impact van technologie wordt onderschat door de finance professional.
 5. Competenties zijn van belang. De finance professional moet namelijk ook beschikken over vaardigheden op het gebied van leiderschap en data-analyse.

Tekort aan finance professionals

Binnen Finance, IT en zorg is de schaarste op de arbeidsmarkt groot. 30% van de vacatures staat langer dan 3 maanden uit.

Belangrijke competenties van finance professionals van de toekomst zijn:

 • Zelfverzekerd
 • Betrouwbaar en integer
 • Communicatief sterk
 • Openstaan voor veranderingen
 • Nieuwsgierig

De grootste veranderingen rondom competenties worden verwacht op gebied van:

 • Data-analyse
 • Het vermogen om in systemen te denken
 • Leiderschapskwaliteiten
 • Openstaan voor veranderingen

Er gaat grote vraag ontstaan naar dit nieuwe profiel, terwijl het aanbod afneemt. Het is voor veel organisaties dan ook een uitdaging om de financiële afdeling (op korte termijn) met dit profiel te versterken en voor langere tijd aan zich te binden.

Op zoek naar deze juiste finance professionals?

Quoratio helpt organisaties in de zoektocht naar deze nieuwe financiële medewerker. Door het unieke traineeship heeft Quoratio continu aanbod. Organisaties worden zo snel geholpen met het permanent versterken van de financiële afdeling. Maak kennis met onze finance professionals.

delen:
 • Vul je gegevens in

   Kies je branche