De 7 meest gestelde vragen over het traineeship

Het begrip traineeship roept bij veel mensen vragen op. Door de jaren heen hebben we veel verschillende vragen voorbij horen komen. Daarom vonden we het tijd om de 7 meest gestelde vragen over onze traineeships op een rij te zetten.

 1. Waarom biedt Quoratio traineeships aan?
  De drijfveer om te starten met de traineeships is de grote behoefte aan goed personeel. Er is al jaren een tekort aan kwalitatief goed personeel. En wij merkten dat 70% van de organisaties hetzelfde zoekt, namelijk: gemotiveerd personeel met hbo-niveau en 2 tot 5 jaar werkervaring. Administratieve vakgebieden veranderen, daarom worden passie voor het vak en de juiste competenties steeds belangrijker. Met de traineeships kunnen wij dit bieden. Onze trainees worden geselecteerd op basis van competenties en passie voor het vak. Dankzij de vakgerichte opleiding beschikken onze trainees over de benodigde kennis en zijn zij direct inzetbaar en van toegevoegde waarden op een afdeling.

  Steven Mogendorff (Segment Manager) ‘Organisaties zoeken het schaap met de 5 poten. Wij hebben het schaap met de 4 poten, mensen die beschikken over de juiste competenties en vaardigheden. De 5e poot (werkervaring) is een kwestie van ervaring opdoen. En dat is precies waarom ons traineeship is ontwikkeld.’

 2. Hoe ziet een traineeship eruit?
  Tijdens een traineeship bij Quoratio leiden we jonge en ambitieuze mensen op tot professional binnen een specifiek administratief vakgebied. Zo start een trainee direct met het opdoen van ervaring bij een opdrachtgever en volgt tegelijkertijd een vakgerichte opleiding. Tijdens de lesdagen wordt de theorie van het vakgebied behandeld. Daarnaast is er ruimte voor praktijkvoorbeelden en -ervaringen. De ontwikkeling van de trainee staat hierbij centraal. De kennis van de trainee wordt tussentijds getoetst door middel van een examen van een onafhankelijk landelijk instituut. Aan het einde van het traject heeft de trainee zich ontwikkeld tot professional. In 95% van de gevallen neemt de opdrachtgever de professional in dienst. Het doel van het traineeship is dat de trainee in dienst treedt bij de opdrachtgever en dat er een duurzame relatie uit voortkomt.

 3. Waarom zou mijn organisatie kiezen voor een trainee?
  Er zijn vier belangrijke redenen om te kiezen voor een trainee:

  - De snelheid waarmee de trainee kan starten. Hierdoor hoeft een vacature niet lang open te staan en blijft er op de afdeling niet onnodig veel werk liggen.

  - De trainee maakt een bewuste keuze voor het vak. In onze selectieprocedure is dit één van de belangrijkste selectiecriteria. De trainees weten wat zij kunnen verwachten en hebben passie voor het vak. Slechts 5% van alle cv’s die wij binnen krijgen wordt aangenomen.

  - Goede match tussen de opdrachtgever en de trainee. Wij zorgen ervoor dat de trainee past in de organisatie en selecteren en stellen alleen de juiste mensen voor.

  - Het binnenhalen van een frisse wind op de afdeling. Een jonge en ambitieuze arbeidskracht.

 4. Zijn een trainee en een stagiair hetzelfde?
  Een trainee is zéker geen stagiair. Het grote verschil is namelijk dat een trainee al een opleiding heeft afgerond. Dit betekent dat de basiskennis op orde is. De trainee werkt mee op de afdeling en heeft de ambitie om verder te leren en specialist te worden in een bepaald vakgebied. Het ervarings- en kennisniveau van een trainee is hiermee hoger. Een stagiair is voor een beperkte periode werkzaam op de afdeling of rond een specifieke opdracht af. Bij een traineeship is het belangrijkste doel de opbouw van een duurzame relatie. Een ander verschil is de beloning, want een trainee ontvangt salaris en een stagiair een stagevergoeding. Echter liggen de risico’s van het salaris van de trainee bij ons. Zo regelen wij zaken rondom contracten en ziekteverzuim.

 5. Wanneer is een traineeship succesvol?
  Het doel van het traineeship is dat de trainee na het traineeship in dienst treedt bij de opdrachtgever en hiermee een duurzame relatie met elkaar aangaan. Wij zijn er dan ook trots op dat veel trainees in dienst treden en vervolgens meerdere jaren werkzaam zijn bij de opdrachtgever én vervolgstappen in hun carrière maken.

 6. Is een traineeship veel duurder dan het aannemen van een ‘junior’ medewerker?
  Deze vraag horen wij vaak. Veel bedrijven vergeten dat het werven van goed(!) personeel veel tijd en dus geld kost. De tijd die je kwijt bent voor het opstellen van het juiste profiel, het voeren van de sollicitatiegesprekken en de kosten voor het plaatsten van advertenties worden daarbij vaak vergeten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over gebrek aan geschikte kandidaten. Steeds vaker horen wij dat een vacature 3 maanden of langer open staat. Dit betekent dat het werk blijft liggen en de werkdruk op de afdeling hoog is, met alle gevolgen van dien. Quoratio kan snel schakelen en zorgt dat er binnen één week iemand aan het werk is. Een mismatch kost geld. Stel dat iemand wordt aangenomen voor 6 maanden, maar na 3 maanden blijkt dat deze persoon niet naar behoren functioneert. Er moet dan nog 3 maanden worden doorbetaald en het werk wordt niet goed gedaan. Ook start het zoekproces naar de juiste match opnieuw. Met een traineeship weet je dat je de juiste persoon in huis haalt. De juiste match tussen een opdrachtgever en een trainee is het belangrijkste. Alle trainees hebben hetzelfde kennisniveau. Door het strenge selectiebeleid, kunnen wij die garantie geven. Aan ons de taak om de opdracht in te vullen met een passende kandidaat.

 7. Wat kost een traineeship?
  Een trainee is beschikbaar vanaf €35,- per uur (gewerkte uren, ziekte en verlof zijn de verantwoordelijkheid van Quoratio). Onze accountmanagers berekenen graag wat een trainee oplevert en wat de investering is. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Vragen?

Nog meer vragen of dieper ingaan op één van deze meest gestelde vragen? Neem dan gerust contact met ons op.